„Kroz dugogodišnju plesnu karijeru, dobio sam savršen osjećaj kako funkcioniše lokomotorni sistem čovjeka, i s tim u vezi, ortopedija kao specijalizacija mi je bila najprivlačnija, i nisam pogriješio.“

Dr. Dženan Jahić

1524925_10151860381986378_20253403_n_edited.jpg
 
_edited.png

O MENI

Završio sam Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu sa 24 godine. Visoko motiviran specijaliziram ortopedsku hirurgiju, koja je oduvijek bila moj prvi izbor. 


Izdao sam preko 20 publikacija. Član sam Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta BiH. 


Sportskim plesom sam se bavio od 1997-2015, i za to vrijeme osvojio 20 titula prvaka BiH, u dvije discipline: LatinoAmerički i Standardni plesovi, te preko 140 medalja u i van BiH. Objavio sam do sada 18 pjesama. Pisao i komponovao za sebe, ali i za druge: Halid Bešlić, Jasna Gospić, Frano Lasić...

 

Dženan Jahić je rođen 6.marta u Mostaru.

 

STRUKA I NAUKA

Dženan Jahić upisao se u osnovnu školu „Osman Nakaš“ u Sarajevu 1997.godine. Promjenom mjesto stanovanja, počinje pohađati osnovnu školu „Grbavica 1“, te u od polovine petog razreda osnovnu školu „Musa Ćazim Ćatić“. Isticao se u raznim sekcijama i školskim takmičenjima, a najbitnije je spomenuti osvojeno drugo mjesto na Kantonalnom takmičenju iz matematike u osmom razredu. Uvijek je bio odličan učenik sa svim peticama, te na kraju i ponos generacije. 


Upisao se u Drugu gimnaziju Sarajevo 2004., gdje je bio prva generacija prestižnog i u svijetu cijenjenog IB MYP (International Bacaleureate Middle Years Programme) smjera na engleskom jeziku - za prvi i drugi razred, te IB diploma programa za treći i četvrti razred, koji je uspješno položio u maju 2009. godine.


Položenim prijemnim ispitom, upisao se na Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, kao redovan student, 2009.godine. Diplomirao je na ovom fakultetu u junu 2015.godine. 


Dženan Jahić je trenutno na specijalizaciji iz ortopedske hirurgije, koja je, kako on ističe, bila njegova velika želja. Asistent je za medicinsku grupu predmeta na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. Član je Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Objavio je preko 20 publikacija (orginalni stručni radovi i kongres prezentacije). 

 

PLES I PJESMA

Još u dječijem vrtiću u Austriji, bio je stalni učesnik svih manifestacija i priredbi, na kojima je glumio, pjevao, plesao... Polaskom u prvi razred osnovne škole, upisuje se u Plesni klub "Bolero" gdje počinje svoju dugogodišnju karijeru kao plesača, u dvije discipline: LatinoAmerički i Standardni plesovi. U isto vrijeme kod Dženan se budi potreba da iskaže i svoje pjevačke sposobnosti. U profesionalnom studiju početkom 1999. snima četiri pjesme od tada (a i sada) veoma popularnih pjevača, poput Rickya Martina, Harija Varešanovića, Dine Merlina i Amira Kazića Lea. Već 2001.god počinje sarađivati sa Leom, koji za njega piše pjesmu „Roza Šos“. Sa istom pjesmom nastupa na Internacionalnom festivalu Zenica 2001 gdje veoma simpatično osvaja prvu nagradu publike. Iste godine Dženan osvaja prvu nagradu, "Zenička česma", na festivalu Zenica 2001 - Djeca pjevaju hitove. Nastavlja saradnju sa Amirom Kazićem i već sljedeće, 2002.god, snima svoju drugu autorsku pjesmu Medena, za koju je snimio i svoj prvi video zapis. Na Internacionalnom festivalu „Zenica 2002“ Dženan sa pjesmom „Medena“, ponovo, više nego zasluženo, osvaja prvu nagradu publike. Poslije ovoga uslijedili su mnogi pozivi na festivale i za revijalne nastupe. Dženan je od tada imao mnogo revijalnih nastupa širom Bosne i Hercegovine, preko Zavidovića, Jelaha, Tuzle, pa do Travnika, Mostara, Bugojna... Na festivalu „Jelah 2002“, Dženan osvaja specijalnu nagradu „Zlatni prsten“.


Nekoliko godina trajala je pauza na pjevačkom polju, dok je Dženanov glas mutirao. Međutim, on je bio veoma aktivan na polju sviranja, tačnije u Osnovnoj muzičkoj školi, kod profesora Danijela Frašte, instrument: gitara. Dženan osvaja treću nagradu 2002., na Petom takmičenju učenika i studenata muzike u Federaciji BiH. Druga nagrada pripala mu je 2004.god. na Sedmom takmičenju učenika i studenata muzike u Federaciji BiH. Iste godine Dženan je bio član žirija festivala Mali Šlager 2004 u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Dženan nastavlja sa festivalima i pobjedama. Toplo sklapa saradnju sa jednim od najvećih hitmejkera u državi, Arminom Šakovićem. Sa pjesmom “Neizlječivo” Dženan se predstavlja na festivalu zabavne muzike “Bihać 2005”. Tamo osvaja drugu nagradu televotinga, nagradu za najboljeg debitanta te priznanje za najmlađeg učesnika. Nakon Bihaća, uslijedio je festival u Zenici, gdje Dženan pobjeđuje u “BH Pop noći” na festivalu “Euro Pop 2005”. Na Internacionalnoj noći tog istog festivala Dženan osvaja 3.nagradu stručnog žirija sa pjesmom “Da budeš moja”. Sljedeće godine, Dženan osvaja “Special award Euro pop Zenica 2006”, te GRAN PRIX festivala “Euro Pop 2006” sa pjesmom “Nađa”, autora Armina Šakovića. Nakon ovoga Dženanova popularnost raste sve više i više. Snima svoj drugi spot u režiji Hayat production za upravo ovu pjesmu. Sljedeće godine osvaja nagradu “Radio hit 2007.godine”.

Na svečanoj manifestaciji, Dani općine Centar, 2007.godine pjevao je uživo pjesmu, koju je on komponovao, pred punom dvoranom Zetra. Pored ovog autorstva, Dženan je napisao i četiri pjesme za svoj prvi album “Film” kojeg je izdala Hayat production. Na albumu ima devet pjesama od tri autora: Armina Šakovića (četiri pjesme), Ivane Dolić (jedna pjesma) i Dženana Jahića (četiri pjesme). Osam pjesama je snimljeno u studiju Amadeus kod Marina Meštrovića, dok je jedna pjesma snimljena u studiju Samira Mujagića. Od marta 2007. do septembra 2015. godine intenzivno pohađa časove vokalne tehnike kod spec. prof. solo pjevanja Gordane Topić.

Kroz svo ovo vrijeme, Dženan se aktivno bavio sportskim plesom, te broji dvadeset titula prvaka Bosne I Hercegovine u disciplinama: LatinoAmerički i Standardni plesovi. Pobjednik je mnogih takmičenja širom svijeta, i osvajač preko 140 medalja unutar i van Bosne I Hercegovine. 

Pjesma „Vrata mog ludila“ 2012., autora Romarija i Marine Tucaković označila je Dženanov povratak na estradnu scenu, nakon zatišja od nepune dvije godine. Nakon toga uslijedio je Dženanov do sada najveći hit, pjesma “Ajša”, te “Mostarski behari”, “Tajna srca mog”, “Hayra”, “Miramar”, “Zlato skriveno”, “Ljubav vrijedi čekati”…

Dženan piše i komponuje za sebe ali I za druge pjevače: Halid Bešlić, Jasna Gospić, Frano Lasić... Priča engleski jezik, gleda pozitivno na svijet i poručuje: “Život je lijep”.